Тази нощ посрещаме астрономическото лято, жегата тепърва започва!

Утре е най-дългият ден в годината

Тази нощ посрещаме астрономическото лято, жегата тепърва започва!

  1. Новини Варна
  2. Новини от България
  3. Общество
  4. Тази нощ посрещаме астрономическото лято, жегата тепърва започва!


0 (0%) 0 (0%)
Гласували: 0
Сподели публикацията в Facebook Сподели публикацията в Twitter Сподели публикацията в Google+ Сподели публикацията в LinkedIn

Лятното слънцестоене бележи началото на лятото в Северното полукълбо около 21 юни


Астрономическото лято ще настъпи тази нощ - в 1.34 часа на 21 юни. Утре ще е най-дългият ден в годината. С настъпването на лятното слънцестоене, започват и най-горещите дни. На територията на по-голямата част от България най-високите средни дневни температури са през юли, а по Черноморието и в планините - през август.

Лятното слънцестоене бележи началото на лятото в Северното полукълбо около 21 юни и около 22 декември за Южното полукълбо и завършва с есенното равноденствие около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март в Южното полукълбо.

През този период северната ос на Земята е леко наклонена към слънцето, така че северното полукълбо ще бъде изложено по-пряко на слънчевата светлина и ще почувства по-високите температури. Обратно, районите на юг от екватора се намират по-далече от слънцето, чиято светлина се губи, създавайки по-ниски температури.

Поради по-интензивното излагане на северното полукълбо на слънчевата светлина, първият ден от лятото, т.е. 21 юни, е най-дългия ден в годината, тъй като светлината на слънцето ни огрява повече от всеки друг ден.

 

Снимка: Shutterstock

Новина на: Блиц

Коментари

Все още статията не е коментирана.


X

Последвайте ни във Facebook

Намерете ни във Facebook

За контакти с нас...