За пръв път жена ще управлява Рим

Време е да ги пратим да си вървят

За пръв път жена ще управлява Рим

  1. Новини Варна
  2. Световни новини
  3. За пръв път жена ще управлява Рим


0 (0%) 0 (0%)
Гласували: 0
Сподели публикацията в Facebook Сподели публикацията в Twitter Сподели публикацията в Google+ Сподели публикацията в LinkedIn

Активистката на учреденото от италианския комик Бепе Грило движение "Пет звезди" Реджи става първата жена кмет на града.


Столицата на Италия си избра за първи път жена, която да застане начело на градската администрация. За да спечели кметския пост, 37-годишната Вирджиния Раджи, нетипичен кандидат на общинските избори в италианската столица, заложи на това, че на римляните им е писнало от годините на безхаберие и затънала в корупция местна управа.

Според Оливие Боб, чийто коментар АФП публикува по-рано, "изключително фотогеничната млада жена полага ежедневни усилия да убеди трите милиона отчаяни граждани на Рим, че само тя може да промени хода на нещата. Дупките по пътищата, купищата боклук, малко ефективен градски транспорт, чести липси от работа на общинските чиновници и т.н. - списъкът на проблемите, които разкъсват нервите на жителите на "Вечния град", е голям.

"Рим трябва преди всичко отново да стане нормален град. Според гражданите му сега това не е така. Градът има много затруднения, а това е италианската столица", обяснява елегантната брюнетка в интервю за АФП.

От края на ноември 2015 година, Рим е в ръцете на извънреден комисар, бивш префект на Милано, след скандалната оставка на бившия кмет от левицата Иняцио Марино, замесен в афера с фалшиви фактури, но най-вече обвиняван, че не може да отговори на предизвикателствата на столицата.

Всичко това последва разкритията от края на 2014 г., когато излязоха наяве огромната корупция и злоупотреби със средства, разяждали от години общината, след като избухна скандалът наречен "Столична мафия".

"Законът трябва да се прилага, да се спазва постановеното в него - търгове, заслуги. По този начин ще избегнем и ще разрушим всички връзки, отровили политическия живот и управлението в този град", обяснява Раджи.

Тя смята още, че ще успее да реши проблемите с трафика в Рим чрез няколко прости идеи като даде предимство на обществения транспорт и да се осигурят бус лентите за автобусите и се възстановят безплатните велосипеди.

Според Раджи жителите на Рим са готови да проявят повече гражданско съзнание, особено след като им е втръснало от двайсетгодишното системно бездействие на общинарите - и десни, и леви, от които са разочаровани.

"Време е да ги пратим да си вървят". Това бе мотото на Раджи, но този лайтмотив е и движещата сила на цялото движение "Пет звезди" (Д5З), което я подкрепя. На фона на припева "всички са калпави", активистите от движението на Бепе Грило - така наречените "грилини" - се проявяват като обикновени, почтени граждани, решени да променят града, а някой ден и цялата държава, в контраст с корумпираните и дискредитирани "стари партии".

Именно така движението (Д5З) стана втората политическа сила в Италия след лявоцентристката Демократическа партия на премиера Матео Ренци.

В страната в неделя гласуваха на втория тур на общинските избори, като в тях право на участие имат общо 8,5 милиона избиратели. Първият тур бе на 5 юни в 1300 италиански града. Вторият се провежда в градове с население над 15 хиляди души, където на първия тур нито един от кандидатите не преодоля 50-процентната бариера. В градовете с население до 15 хиляди кметовете се избират с обикновено мнозинство, пише БГНЕС. Кметовете на 126 града, сред които столицата Рим, Милано, Неапол, Торино и Болоня, трябва да бъдат определени.

На повечето места кандидатите на управляващата Демократическа партия се борят за кметските кресла с представители на опозиционните партии. В Рим опозиционното „Движение 5 звезди" подкрепи Вирджиния Раджи и тя спечели срещу "традиционните" партии. На първия тур имаше малка разлика между кандидатите на десните и левите сили в Милано Стефано Паризи и Джузепе Салой. В Неапол се очаква да бъде преизбран Луиджи Де Маждистрис, бивш следовател, който не е представител на никоя партия. В Болоня и Торино за преизбиране се бореха досегашните кметове Вирджинио Мероло и Пиеро Фасино.

 

Снимка: БГНЕС

Коментари

Все още статията не е коментирана.


X

Последвайте ни във Facebook

Намерете ни във Facebook

За контакти с нас...