Жена командва канадската пехота

Генерал Джени Каринян е майка на 4 деца

Жена командва канадската пехота

  1. Новини Варна
  2. Световни новини
  3. Жена командва канадската пехота


0 (0%) 0 (0%)
Гласували: 0
Сподели публикацията в Facebook Сподели публикацията в Twitter Сподели публикацията в Google+ Сподели публикацията в LinkedIn

Генерал Джени Каринян бе назначена за началник на генералния щаб на операциите на канадските сухопътни войски.


Тя е на 47 години, в армията е от 30-годишна възраст. Каринян постъпва във въоръжените сили три години преди Канада да разреши на жени да служат в полковете, пращани на бойни мисии, през 1989 г.

Жените съставляват едва 15% от числеността на армията, а в силите, пращани на бойни мисии, те са едва 2,4 процента, сочат правителствени данни.

Генерал Каринян казва, че като малка в квебекската провинция не е играла с кукли. Майка ми не беше от тези майки, които ме карат да мия чиниите, докато момчетата бяха навън и се забавляваха с багерите, допълва тя.

Джени Каринян става полковник през 2011 г. Тогава е назначена и за директор на кралския военен колеж Сен Жан сюр Ришельо. Тя е служила в канадски миропоопазващи полкове на Голанските възвишения, в Афганистан и Босна. В Афганистан тя е ръководила инженерен полк в Кандахар.

Джени Каринян е инженер, завършила е Кралския военен колеж. Там се е запознала със съпруга си, преподавател по математика. Бременна с първото от четирите си деца, през 1995 г. Джени отказва назначение в Босна, където ще бъде пратена едва четири години след това.

Две от големите деца на генерал Каринян следват стъпките й. 20-годишният й син учи в Кралския военен колеж, а дъщеря й също иска да завърши инженерни науки.

 

Снимка: Army of Canada

Новина на: Стандарт

Коментари

Все още статията не е коментирана.


X

Последвайте ни във Facebook

Намерете ни във Facebook

За контакти с нас...